Windows 8 Consumer Preview (Tüketici Önizlemesi) sürümü yayınlanlı bayağı oldu. Bu linkten indirebilirsiniz. Geçenlerde bu sürümü kurup denedim. Yazımda sevdiğim ve sevmediğim yönlerinden bahsetmek istedim.
Windows 8 in setup dosyasını sitesinden indiriyoruz, oda internet aracılığıyla kurulum dosyalarını bilgisayarımıza indiriyor. İndirme işlemi tamamlandığında dosyaları C’de bir klasöre çıkarıyor. Ve kurulum seçenekleri sayfası geliyor.
Seçeneklerden birisi hemen dosyaların olduğu diske kurulum. Windows’u DVD veya flash diske gerek kalmadan direk kuruluma başlayabiliyorsunuz. ( Win 7’deki gibi) Bu seçenekle kuruluma başlarsanız Format seçeneği pasif oluyor.
Diğer ve benim tercih ettiğim seçenekler ise DVD veya Flash kullanarak yüklemek. Flash disk üzerinden format atmayı secerseniz en az 4 gb’lık flash diski bilgisayara takmanız isteniyor ve flash diski boot olarak ayarlamak dosyaları kopyalamak gibi işlemleri windows hallediyor.Kısacası ek işlemlere gerek kalmadan flash disk üzerinden kurulum gerçekleştirebiliyoruz. Dvd’ye yazma veya flash diske kopyalama işlemi tamamlandıktan sonra yapmanız gereken tek şey DVD veya flash diskinizi bilgisayara takıp kuruluma başlamak.
Kurulum aşamasını geçip kullanımla ilgili fikirlerimi belirmek istiyorum. Windows 8 biraz hatta bayağı dokunmatik ekranlı sistemler (tabletler ) düşünülerek yapılmış. Başlat menusu ve birçok program bu yönde.
Bir süre sonra belki alışılabilir ama ben başlatın yeni halini pek sevmedim. Başlat menusunde ilk basta tüm uygulamalar görünmüyor. Sağ tuşa tüm uygulamaları göster seçeneği geliyor.
Başlat menusundeki simgelerin yeri değiştirilebiliyor. İcon boyutları kare veya dikdörtgen olarak değiştirilebiliyor.
Dikkatimi çeken başka birşeyde tam ekran uygulamalar oldu buda tabletlere kolaylık sağlamak için yapılmış. Örneğin standart media player a ek olarak Zune playerın tasarımına sahip tam ekran bir medya player var. Aynı şey resim ve fax görünteliyicisi ve internet explorer içinde geçerli. Bahsettiğim uygulamalar tam ekran olarak çalışıyor ve alt tab ile masaüstüne geçerseniz görev çubuğunda görünmüyor. Masaüstünde ekranın sol üst kısmına fareyi getirdiğinizde bu tam ekran uygulamalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz ayrıca başlattanda ulaşmak mümkün.
Masaüstünde pek değişiklik yok. Ama artık başlat butonu yok masaüstünde sol alt köşeye( başlat butonunun olduğu yere) tıkladığınızda başlat menusu açılıyor. Görev çubuğu rengi (aero renkleri) arkaplana göre otomatik ayarlanıyor isterseniz kendinizde rengi seçebiliyorsunuz. Arayüz kullanılırlık açısından geliştirilmiş. Bildirim alanındaki wireless simgesine tıkladığımızda ağlar aşağıdaki gibi listeleniyor.
Fareyi masaüstünde sağ üst köşeye götürüp biraz beklediğinizde aşağıdaki panel beliriyor.
Burda Ara, Paylaş, Başlat, Aygıtlar, Ayarlar kısayolları mevcut. Ayarlar kısayoluna tıkladığınızda aşağıdaki ekran geliyor.
Ama en çok, her depolama aygıtı taktığımızda çıkan sinir bozucu otomatik kullan penceresinin yerine ” xxxxx takıldı. ” benzeri bir popup konmasını sevindim. Popupa tıklarsanız otomatik kullandaki seçenekler geliyor tıklamassanız bir kaç sn içinde kayboluyor.
Son olarak Windows Deneyim Dizini bilgisayarıma windows 7 den daha fazla puan verdi 🙂 Herhangi bir donanım tanıtamama problemi yaşamadım. Ekran kartım hariç tüm donanımları işletim sistemi kurulum esnasında kurdu. Kullanıcı hesaplarındaki windows live hesabı ile giriş saçma geldi. Windows’un kapanması ve açılması oldukça hızlı. NetFrameWork kurarken sürekli hatayla karşılaştıktan sonra Windows 7’ye geri dönüş yaptım. Windows 8 hakkındaki benim düşüncelerim böyle. Birşeyler atlamış ya da yanlış aktarmış olabilirim artık kusura bakmayın 🙂
Bir yanıt yazın